Selecteer een pagina

“De drie gebroeders”

Geschreven door Willie van Oenen

Korte Inhoud:

Het gaat niet zo goed met de boerderij van Harm en Rinus. Ze hebben al van alles geprobeerd om wat neveninkomsten te krijgen maar het levert niet veel op. Ze zitten er ook niet erg mee, ze leven sober en gaan hun eigen slome gangetje. Vooral Harm, die net vijftig is geworden, is liever lui dan moe en hij zit ook nog met onverwerkt liefdesverdriet. Broer Albert, mede-eigenaar, ergert zich groen en geel aan zijn broers. Hij is zelf een snelle jongen, een man in ‘business’ die weet hoe je in de moderne tijd moet handelen om succes in zaken te hebben. Zijn vrouw Aleida, directrice van het ouderencentrum “De Geranium” denkt er al net zo over en wijst de broers regelmatig op hun falen. Maar nu is Albert het zat en wil dat de boerderij “De Drie Gebroeders” eindelijk eens wat meer opbrengt. Samen met Aleida lanceert hij het idee om er een zorgboerderij van te maken. De laatste kans voor Harm en Rinus. Lukt dit niet dan eist Albert dat de boerderij verkocht wordt. Harm en Rinus zien het helemaal niet zitten maar dan is tante Ko er nog. Zij is de steun en toeverlaat van Harm en Rinus en vindt dat ze het zeker moeten proberen. Zij zal wel helpen! Met elkaar moet je er een succes van kunnen maken. Als iedereen zijn beste beentje voorzet. Iedereen? Heeft iedereen wel de wil om er een succes van te maken? Of spelen er andere belangen mee?

“Willie van Oenen schrijft komedie over zorgboerderij”

Dalfser Marskramer

OUDLEUSEN – Allerlei zaken op toneelgebied heeft Willie van Oenen-Bouwhuis al eens gedaan in de loop der jaren, maar nu debuteert ze na 46 jaar ervaring op de planken met een zelfgeschreven toneelstuk.

Vanaf haar zestiende jaar is Van Oenen (62) al bezig met toneel: eerst speelde ze mee in stukken in haar geboortedorp Nieuwleusen. Nadat ze in Oudleusen neerstreek, werd ze lid van toneelvereniging Oleu en naast het spelen souffleerde ze regelmatig en schreef samen met Wim van Lenthe wel korte teksten voor bijvoorbeeld een revue.

Al jaren liep ze met het idee om zelf eens een toneelstuk te schrijven, omdat ze weet hoe moeilijk het is om een geschikt stuk te vinden voor de verenigingen. Vaak heeft ze zelf ook in de selectiecommissie gezeten en ze heeft het steeds ervaren als een enorme tijdrovende klus. Er zijn stukken genoeg, maar om de juiste te vinden, geschikt voor de toneelvereniging én het publiek is niet eenvoudig.

Twee jaar geleden is Van Oenen begonnen met schrijven, na het kiezen van een onderwerp heeft ze met tussenpozen steeds nieuwe stukjes erbij geschreven, het verhaal moet langzamerhand rijpen, is haar ervaring. Het eigentijdse verhaal is gebaseerd op pure fantasie, al komen er natuurlijk karakteristieke types in voor. Ze heeft geprobeerd ook leuke vrouwenrollen te verzinnen, Willie vindt dat in de bestaande stukken vrouwen te vaak een klassieke ‘haaibaai’ rol toebedeeld krijgen.

Na de voltooiing van de tekst heeft Van Oenen het aan verschillende mensen laten lezen en nog wat kleine wijzigingen aangebracht. De leden van toneelvereniging Oleu vonden het een goed script en zijn er vanaf september mee aan het repeteren geslagen. Plannen voor nieuwe toneelstukken heeft ze nog niet, ‘Eerst maar eens kijken hoe dit stuk ontvangen wordt’, aldus een nuchtere Willie.

Van Oenen heeft een hedendaagse plattelandskomedie geschreven, met als titel Zorgboerderij ‘De drie gebroeders’. Het gaat over twee boeren, Harm en Rinus, van wie het bedrijf niet zo goed loopt. Ze hebben al van alles geprobeerd om wat neveninkomsten te krijgen, maar het levert weinig op. Ze leven sober en gaan hun eigen slome gangetje. Vooral Harm, die net vijftig is geworden, is liever lui dan moe en hij zit ook nog met onverwerkt liefdesverdriet. Broer Albert, mede-eigenaar, ergert zich groen en geel aan zijn broers. Hij is zelf een snelle jongen, een man in ‘business’ die weet hoe je in de moderne tijd moet handelen om succes te hebben. Zijn vrouw Aleida, directrice van het ouderencentrum De Geranium denkt er al net zo over en wijst de broers regelmatig op hun falen. Maar nu is Albert het zat en wil dat de boerderij wat meer opbrengt, hij lanceert het idee om er een zorgboerderij van te maken. Lukt dit niet dan eist Albert dat de boerderij verkocht wordt. Harm en Rinus zien het helemaal niet zitten maar dan is tante Ko er nog. Zij is de steun en toeverlaat van Harm en Rinus en vindt dat ze het zeker moeten proberen. Zij zal wel helpen. Heeft iedereen wel de wil om er een succes van te maken? Of spelen er andere belangen mee?

Op zaterdag 29 januari zit Van Oenen op het puntje van haar stoel, bij de première van haar toneelstuk. Verder zijn er uitvoeringen op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari in Ontmoetingscentrum De Wiekelaar, aanvang steeds om 19.45 uur. De capaciteit van de zaal is wat beperkter in verband met de verbouwing van De Wiekelaar, dus kaarten vooraf bestellen is verstandig. Dit kan bij Ina Warmelink, (0529) 471809 of Wim Prinsse, (0529) 471210.

foto: Tekstschrijver Willie van Oenen heeft in de rieten ‘zorg’ bij de kachel nagedacht over haar toneelstuk

SPELERS

Alie Hogenkamp Jan v/d Kamp
Geert-Jan Kappert Wim Roeberts
Annemiek Stokvis Cathrien Logterman
Wim Schipper Johanna Roeberts
Peter v/d Vegt Nathan de Bruijn
Ingrid de Bruijn Regisseur
Ina Warmelink Souffleur