Selecteer een pagina

“Mijn man is weer naar zee”

Eenblijspel geschreven door Derek Benfield en vertaald door Nicolet Steemers

 

Korte Inhoud:

Nadat Sjaac een groot deel van zijn leven op zee heeft gevaren runt hij samen met zijn 15 jaar jongere vrouw, Wanda, het kleine maar gezellige restaurantje “de Thuishaven”. Veel geld heeft hij aan het zeereizen niet overgehouden, want bij het kopen van de zaak was hij voor een deel van de financieel afhankelijk van zijn familie die er nogal een conservatieve levenwijze op nahoudt. Vooral de schoonzussen Tonia en Agaath zijn jaloers op Wanda en wantrouwen door haar verschijning en opgewekte levenswijze, waardoor ze uitstekend met klanten kan omgaan, maar de grenzen van wat kan en niet kan goed in de gaten houdt.
In het spel komt dit tot uitingin de dialogen met twee stamgasten Dirk en Gijs die de genegenheid ten op zichte van haar niet onder stoelen of banken steken.
De mannen van Tonia en Agaath, respectiefelijk Thomas, een schoenmaker die niet vies is van een borreltje en nogal plezier heeft in het leven en de saaie gemeente ambtenaar Frederik, zijn minder stug ten opzichte van Wanda, maar mogen van hun echtgenotes de meeste praatjes buitenshuis maken. De haat / liefde verhouding van de schoonzussen komt vooral tot uiting als Sjaac om bepaalde reden besluit om weer een paar maanden naar zee te gaan.
Het hulpje Ankie, die sinds kort een vriend (Lex) heeft, krijgt problemen met hem en vraagt haar moeder (Lies) om raad. Dit zijn ingrediënten voor een blijspel waarin de beschreven karakters uiteraard regelmatig botsen en waarvan u hopelijk een gezellige avond beleefd.

“Oleu overtuigend met blijspel ‘Mijn man is weer naar zee’”

Dalfser Marskramer

OUDLEUSEN – Afgelopen zaterdagavond beleefde het nieuwe toneelstuk van Oleu de  première in een goedgevulde Wiekelaar. Ondanks het aantreden van maar liefst vier nieuwe spelers (vorig jaar is er zo’n 150 jaar aan toneelervaring gestopt bij Oleu), werd er heel goed gespeeld en was er veel interactie met het publiek. Een vlot, snel stuk en er werd dan ook veel gelachen in de zaal.

Het blijspel ‘Mijn man is weer naar zee’ is geschreven door auteur Wilfried Wroost, vertaald door Gerard van Dijk en gaat over zeeman Sjaac. Na vele jaren varen, runt hij samen met zijn 15 jaar jongere vrouw Wanda het kleine maar gezellige restaurantje De Thuishaven. Veel geld heeft hij aan het zeereizen niet overgehouden, want bij het kopen van de zaak was hij voor een deel financiëel afhankelijk van zijn conservatieve familie. Vooral de schoonzussen Tonia en Agaath zijn jaloers op de opgewekte, knappe Wanda die uitstekend met klanten kan omgaan. Daarbij houdt zij alleen haar grenzen niet altijd even goed in de gaten, waardoor de twee stamgasten Dirk en Gijs hun genegenheid ten op zichte van haar niet onder stoelen of banken steken.
De mannen van Tonia en Agaath, respectievelijk Thomas, een schoenmaker die niet vies is van een borreltje en nogal plezier heeft in het leven en de saaie gemeente ambtenaar Frederik, zijn minder stug ten opzichte van Wanda. Verder zijn er nog het dienstmeisje Ankie en haar mysterieuze vriend Lex, die een rol spelen. De haat/liefde verhouding van de schoonzussen komt pas echt naar voren als Sjaac besluit om weer een paar maanden naar zee te gaan. Al met al veel komische verwikkelingen.

Degenen die dit vermakelijke blijspel ook willen zien, kunnen nog terecht op vrijdag 22 en zaterdag 23 januari om 19.45 uur, er zijn nog kaartjes beschikbaar. Reserveren kan bij Ina Warmelink (0529)471809 of Wim Prinsse (0529)471210.

SPELERS

Peter van de Vegt Cathrien Logterman
Wim Roeberts Annemiek Stokvis
Alie Hogenkamp Jan v/d Kamp
Jeanet van Leussen Wim Schipper
Nathan de Bruijn Geert-Jan Kappert
Ingrid de Bruijn Regisseur
Willie van Oenen Souffleur
Ina Warmelink
Wim Prinsse
Decor